Activiteit: Rondtour bij Hooghoudt Groningen

Een ontdekkingstocht door de distilleerderij

Op een zonnige 17 april arriveerden we in Groningen bij de Distilleerderij Hooghoudt.

Na het nodige administratieve gedeelte (badges en presentielijst) werden we boven ontvangen door Thomas.

Hij heette ons welkom en vertelde wat meer over het familiebedrijf Hooghoudt dat opgericht is in 1888 en vooral dat jenever een naam heeft als 'oude mannen-drankje'. Ze hebben daarom een eigentijdse Premium Jonge jenever ontwikkelt die triple gestookt is en daarom zachter van smaak met ook 100% natuurlijke ingredienten.. Dit kregen we dan ook te proeven in een eerste drankje. Lekker fris.

Verder vertelde hij dat jenever een puur Nederlandse drank is wat door de strijdkrachten onder Willem van Oranje gedronken werd en in de jaren 80 een gewild drankje was. Elk product is een uniek hoofdstuk, smaken vangen uit de mooiste melanges van kruiden, fruitschillen, zaden, specerijen en fruit. Bij voorkeur uit de buurt.

Na nog een bedrijfsfilmpje gezien te hebben werden we in twee groepen verdeeld en leerden we Hooghoudt van binnen kennen. We ontdekten bijvoorbeeld pronkstukken uit de afgelopen 125 jaar en welke mijlpalen er zijn geweest. In de distilleerderij ervaarden we hoe ze aan de smaken komen. Lageren, distilleren, huwen en extraheren; het werd ons allemaal uitgelegd. De tour eindigde bij de lijn waar de flessen (van Duits gerecycled glas) gevuld en ingepakt werden.

Terug gekomen mochten we ook een mixdrankje met bruine jenever (de wat zoetere variant) proeve en smaakte ook lekker.

Het buffet stond klaar en konden we genieten van  een heerlijk diner onder het genot van een drankje natuurlijk.

Als afsluiting konden we nog even langs het winkeltje om wat lekkers voor thuis mee te nemen.