Activiteit: Bezoek Woudagemaal

Het grootste stoomgemaal ter wereld

Dinsdag 9 juni waren we welkom op het bezoekerscentrum van het Woudagemaal in Lemmer. Daar stond een kopje koffie met een heerlijke gevulde koek voor ons klaar. Daarna konden we een 3D film bekijken waarin het stoomgemaal al werkend te zien was. We werden toen in twee groepen gesplitst en onder leiding van een enthousiaste vrijwilliger rondgeleid. Via de het bezoekerscentrum en de loopbrug kwamen we bij het gemaal. 

Het Woudagemaal is eigendom van Wetterskip Fryslân. Het pompt overtollig water uit de Friese Boezem(alle meren, kanalen en kleinere vaarten in Friesland) naar het IJsselmeer. Het opstarten van het gemaal duurt acht uur, daarna kan het wel vier miljoen liter water per minuut verplaatsen. Het gemaal wordt nog steeds gebruikt om het water op peil te houden in Friesland.Sinds 1977 is het Woudagemaal een beschermd monument. Het staat ook op de UNESCO- Werelderfgoedlijst. We werden langs de 60 meter hoge schoorsteen (helemaal met de hand opgemetseld), de vier op olie gestookte stoomketels en de gemalen geleid. Er werd goed uitgelegd hoe alles in z'n werk ging. 

Het werkelijk prachtige gebouw en originele machines hebben zeker indruk gemaakt.

Rond een uur of 5 gingen we naar de overkant naar Restaurant Iselmar voor een drankje en een rondje bowlen (deze is gewonnen door de heer Frieman van Applus RTD - gefeliciteerd). Hier was volop tijd om te netwerken.

En deze gezellige bijeenkomst werd afgesloten met een heerlijk buffet.