Activiteit: Bedrijfsbezoek bij Mannen van Staal
Staal zit ze in het bloed en zij denken in staal, dat is waar het om draait
Dinsdag 12 juni waren we welkom bij de Mannen van Staal in Leeuwarden. Het zwarte bedrijfspand met het gekleurde logo is al van verre te zien als je aan komt rijden.
Met een kopje koffie en een stuk koek begonnen we de middag in de kantine en werd ons iets meer verteld over de historie van het bedrijf en wat ze daar allemaal doen.
Mannen van Staal, opgericht in 1985, eerst onder de naam van Theunis Bakker Metaalbewerking, later Bakker Metaalbewerking en sinds 2010; Mannen van Staal. In 2012 is de Mannen van Staal verhuisd van Winsum naar Leeuwarden. Mannen van Staal heeft zich gespecialiseerd in A, Art, B, Bending, C, Construction en D, Design. En daar is nu ook nog een E van Eco aan toegevoegd.
A, Art is het in staal kunnen uitwerken én verbeelden van de visie van kunstenaars en architecten.
B, Bending: Met het uitgebreide CNC gestuurde machinepark kunnen ze buizen, kokers en andere profielen buigen en walsen. Staal, RVS, aluminium en zelfs koper.
C, Construction : Met hun expertise en high-end machinepark zorgen ze voor staalconstructies die generaties overleven. Draaien, frezen, watersnijden, plasmasnijden, plaatbewerking, lassen, monteren en reviseren.
D, Design: Prestigieuze projecten met gedetailleerde stalen werkstukken. Innovatief, creatief en in overleg met de klant komen ze samen tot oplossingen voor de productie en realisatie van soms onmogelijke vormen.
E, Eco: Mannen van Staal werkt aan een duurzame toekomst,niet alleen voor ons zelf, de daken worden voorzien van ruim 2000 zonnepanelen, de kachel stookt op afvalhout en inmiddels rijden de bedrijfsauto’s op blauwe diesel van Future Fuels en hebben ze een elektrische auto.
Na deze presentatie wordt de groep in drie groepen gesplitst en krijgen we een rondleiding door het bedrijf, startend in de bedrijfshal en via de gang die alle mooie projecten tentoonstelt eindigen we in een heus museum.
Weer in de kantine aangekomen vertelt Frans van der Kolk wat meer over de De Corrosion Control Technology Alliance (CCTA) die in 2011 is opgericht om alle benodigde kennisgebieden samen te brengen in één multidisciplinair samenwerkingsverband. De corrosie alliantie onderzoekt, stelt oorzaken vast en komt met onafhankelijke interpretaties en aanbeveling en in één overzichtelijke rapportage. Deze worden desgewenst ook geïmplementeerd.
Hij vertelt iets meer over MIC. Hoewel corrosie een elektrochemisch proces is, wordt het in 30 – 50 procent van de gevallen veroorzaakt of versneld door microbiologische activiteiten. Microbiële corrosie is goed te voorkomen maar vormt een complex probleem als het er eenmaal is.
CCTA organiseert ook seminars over dit onderwerp en wil dit graag bij de leden onder de aandacht brengen zodat er een seminar in het noorden van het land georganiseerd kan worden.
Bestuurslid Wopke Bijlsma sluit de middag af met een dankwoord aan de Theunis en Lise Bakker en René Wilkens die ons gastvrij hebben ontvangen en rondgeleid. Ook de heer Van der Kolk wordt hartelijk bedankt.
En dan is het natuurlijk tijd voor het heerlijke buffet.